Wednesday, June 5, 2013

Penyelesaian Untuk Bayi Sembelit

Hi, salam.. Dalam tempoh 3 bulan menjadi seorang ibu, aku telah melalui bagai ragam menjaga seorang baby boy.

My baby boy is fully breast feeding. Alhamdulillah, dia jarang dapat sakit. Selesema baru sekali dan demam belum pernah lagi. Aku baru nak cuba-cuba bagi susu formula tapi malangnya dia sembelit or susah nk buang air. Baru-baru ni kami keluar dan bekalkan dia susu formula.. Alahai 2 hari dia tak buang air besar selalu buang angin dan perut memulas-mulas. Habis risau dibuatnya..
Muka sakit perut
Macam-macam aku cuba bagi untuk legakan perut dia.. Aku sapu minyak telon, minyak Yu Yee tapi tak baik jugak, macamtu jugak.. Aku bagi gripe water, air suam, pun sama jugak... Finally aku teingat ada satu susu yang cepat melawaskan buang air besar iaitu susu kambing merah AFYHANIFF.
Sumber: https://www.facebook.com/susukambingmerah
Disebabkan dia susu, aku pon beranilah nk cuba bg kt baby aku. Aku bancuh 1 scoop dlm 50ml, dia minum setengah je.. Finally tak sampai 10 minit, dia dah buang air. Woaaaah!! Aku yang lega. Hehe
selepas perut lega
Bagi korang-korang yang ada masalah yang sama cam aku, boleh cuba bg kt baby korang.. In Shaa Allah takde kemudaratan pada baby korang sebab susu ni adalah daripada susu kambing. Susu kambing is the best selepas susu ibu. Lagipun amalan minum susu kambing ni kan sunnah Nabi kita. Bukan baby je, untuk yang ada masalah sembelit boleh consume susu ni. Sangat bagus untuk melawaskan air besar.. najis pun tak keras.
Dan yang bagusnya susu ini boleh dibeli online. Order dan sampai depan pintu rumah!

Hanya berkongsi pengalaman.

1 comment:

  1. promote bagai, modelnye shamil. memang patut!

    ReplyDelete